donderdag 3 oktober 2019

Canyon de Chelly & Petrified Forst National Park (03/10/19)

Canyon de Chelly

Om 6u30 staan we op en na het ontbijt rijden we onmiddellijk door naar de trailhead van de White House Ruins. Dit is de enige trail in het park die de canyon ingaat (200 meter diep) en die je zonder begeleiding kan wandelen. De trail is heen en terug zo’n 4 à 5 km. Na een kort stuk langs de bovenzijde van de canyon passeer je door een korte in de rotsen uitgehouwen tunnel. Hierna ga je flink omlaag via enkele scherpe bochten. Bijna onderaan de afdaling is er nog een tweede korte tunnel. Op de bodem van de canyon wandelen we nog zo’n 500 meter, grotendeels door los zand tot we aan de White House Ruines aankomen. Deze plek is bewoond geweest in de jaren 1040 tot 1275. Via dezelfde weg wandelen we terug naar de camper. Onderweg komen we maar heel weinig andere wandelaars tegen. Degene die we tegenkomen zijn verbaasd hoe vlot Fons en Liza meewandelen. Deze trail was echt prachtig, zeker ook een aanrader om dit met kinderen te doen.

























Daarna rijden we door naar het einde van de South Rim Drive voor het uitkijkpunt aan Spider Rock. Dit is een smalle zandstenen pilaar van 244 meter hoog. Na een korte stop rijden we terug heel de South Rim af tot aan het visitor center. Fons en Liza geven hun ingevuld boekje af en ontvangen elk een sticker, postkaart en pin van Junior Ranger. Liza kan deze direct op haar hoedje van Junior Ranger spelden.


Hubbell Trading Post

Nu rijden we zuidwaarts tot aan de Hubbell Trading Post National Historic Site, een handelspost van de Navajo uit 1878 die nu nog altijd actief is. Nadat we onze boterhammen ophebben gaan we binnen eens een kijkje nemen.


Petrified Forest National Park

Dit park heeft de grootste verzameling versteende bomen ter wereld. Kort samengevat zijn dit bomen die door een hoge waterstand omgevallen zijn en naar hier zijn gespoeld. Deze werden door slib en zand met vulkanische as bedekt waardoor het verrottingsproces zeer sterk vertraagd werd. De mineralen uit de vulkanische as hadden de tijd om de boom binnen te dringen en er zo voor te zorgen dat het hout versteende.

Via het noorden rijden we het park binnen. Het park bestaat uit één hoofdweg van noord naar zuid van 45 km lang. De eerste stop is het visitor center met daarnaast een grote souvenirwinkel. Dan rijden we zuidwaarts. Het noordelijke deel van het park bestaat vooral uit badlands, woestijn met landschappen in veel verschillende kleuren.





Het zuidelijke deel van het park is het interessantste met de versteende bomen. Bij het Jasper Forest ligt een mooie grote boom en ook tal van versplinterde stukjes boom vind je hier. Vlakbij de zuidelijke ingang bevinden zich nog een museum en enkele korte trails tussen een grote hoeveelheid versteend hout. Hier doen we nog een wandeling waarbij we enkele gigantische versteende bomen tegenkomen.







Homolovi SP

Via Route 66 rijden we naar het Homolovi State Park. Onderweg passeren we tal van winkels die versteende bomen verkopen. Binnenin het nationale park is het verboden om deze mee te nemen, maar buiten de parkgrenzen mag je deze blijkbaar wel meenemen als je ze vindt. Homolovi State Park is een klein parkje met enkele archeologische sites maar wij zijn hier enkel om te kamperen. Dit is een heel mooie camping met ruime plaatsen en een weids uitzicht over de omgeving. De rook van de bosbranden in het zuiden zijn hier heel goed zichtbaar. Dit levert een mooie zonsondergang op. Voor de eerste keer deze reis steken wij een kampvuur aan.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Valley of Fire State Park (24/09/19)

Valley Of Fire campground Bij de ochtendschemering om 6u00 worden we wakker. Na het ontbijt op het bankje buiten klimmen we op d...